Long COVID in het nieuws

Long COVID in het nieuws

Dit is de laatste maanden over long COVID en de behandeling ervan in het Nederlandse nieuws verschenen.

  • FNV en CNV hebben de Nederlandse Staat gedagvaard om een long covidregeling te treffen voor zorgmedewerkers met long covid.

  • Vijf universitaire ziekenhuizen in Nederland gaan nog dit jaar aan de slag met onderzoeken naar de oorzaken en mogelijke behandelingen van longcovid. De studies worden gefinancierd door Stichting Long Covid. Die organisatie heeft inmiddels bijna 1,5 miljoen euro aan donaties binnengekregen om onderzoek mogelijk te maken.

  • Dit artikel in de Volkskrant beschrijft hoe de Nederlandse aanpak van long covid in schril contrast staat met de voortvarendheid in het buitenland. Het artikel benadrukt dat de Nederlandse regering nog steeds geen specifieke regelingen heeft getroffen voor zorgmedewerkers met long covid, in tegenstelling tot andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het artikel stelt ook dat er nog veel onbekend is over long covid en dat er meer onderzoek nodig is om de ziekte beter te begrijpen en te behandelen. De Nederlandse overheid heeft echter al ruim € 14 miljoen vrijgemaakt voor onderzoek naar long covid en trekt hier tot en met 2026 nog eens € 32 miljoen voor uit.

  • In Nederland zijn de voorbereidingen begonnen voor grootschalig Europees onderzoek om te testen of bestaande medicijnen symptomen bij longcovidpatiënten kunnen verzachten. Dat vertelt dit artikel van NOS. De onderzoekers zullen breed beschikbare en goedkope medicijnen als eerste onder de loep nemen, zoals een geneesmiddel tegen suikerziekte. Naast Nederlandse patiënten zullen ook Britse, Spaanse en Italiaanse patiënten worden onderzocht. Door de grote omvang van de gecombineerde patiëntenpopulaties kunnen wetenschappers sneller met zekerheid zeggen of een medicijn wel of niet werkt tegen klachten door long covid. Het onderzoek wordt gecoördineerd door de onderzoeksorganisatie Ecraid. Dit project is een van de kandidaten om begin 2024 aanspraak te maken op een deel van de 32 miljoen euro die minister Kuipers van Volksgezondheid speciaal voor onderzoek naar long covid heeft uitgetrokken. Zie ook dit artikel op de website van NPO Radio 1.

  • Dit artikel van NOS meldt dat de oprichting van longcovidklinieken in Nederland niet soepel verloopt. Er zijn verschillende redenen voor deze vertraging, waaronder onduidelijkheid over financiering en verantwoordelijkheid. De Nederlandse Vereniging voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) heeft een plan opgesteld om de oprichting van deze klinieken te versnellen, maar het is nog onduidelijk of dit plan zal worden uitgevoerd. Het artikel benadrukt ook dat er een gebrek is aan kennis over long covid en dat er meer onderzoek nodig is om de aandoening beter te begrijpen. Het is belangrijk om te benadrukken dat long covid een ernstige aandoening is die een grote impact kan hebben op het leven van patiënten. Het is daarom van cruciaal belang dat er meer aandacht wordt besteed aan de behandeling en het begrip van deze aandoening.

Geef een reactie

*